Fundamentem do naprawdę świetnego samopoczucia jest nie tylko zredukowanie ilości stresu w naszym życiu oraz regularna aktywność fizyczna, ale również odpowiednie odżywianie się. Wyłącznie odpowiednio skomponowane posiłki, konsumowane w niezmiennych odstępach czasu zapewnią naszemu organizmowi wszystko, co konieczne by utrzymać nas w dobrym zdrowiu przez długie lata.
Nieraz osoby, które zadecydowały przejść na dietę ze względów zdrowotnych bądź estetycznych (chęć zrzucenia kilku kilogramów), nadmiernie restrykcyjnie podchodzą do swoich nawyków żywieniowych. Będąc na diecie nie trzeba ekstremalnie zmniejszać ilości konsumowanego pożywienia (jest to wręcz bardzo nieodpowiednie). Zamiast tego warto stosować się do ogólnych porad, które naprawią naszą dietę, jednak nie kosztem nieprzerwanego uczucia głodu.
Złotym środkiem do triumfu jest w szczególności systematyczne spożywanie posiłków. Przeważnie radzi się, by było to 5 przeciętnych porcji na dobę, co 3-4 godziny. Najbardziej fundamentalnym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie, które powinno być spożyte najpóźniej w ciągu godziny po wstaniu z łóżka. Bezwarunkowo nie należy inicjować dnia od samej kawy na pusty żołądek!
Dietetyczne śniadanie powinno obejmować produkty z różnych grup (węglowodany, białko, tłuszcze, cukry) w prawidłowej proporcji. W sezonie jesiennym i zimowym opłaca się zatroszczyć się o to, by pierwszy posiłek był ciepły. Bardziej niż na kaloryczność produktów zwracajmy uwagę na ich indeks glikemiczny – konsumujmy jedynie te o niewielkiej wartości indeksu, co spowoduje, że długo pozostaniemy najedzeni i nie będziemy skazani na napady wilczego głodu.
Gotuj i odżywiaj się zdrowo
9
lut