Któż z nas nie uwielbia łakoci! Ubóstwiamy się do nich uciekać by naprawić sobie samopoczucie, w trakcie spotkań z przyjaciółmi czy oglądania telewizji, aczkolwiek chociaż jest to sielankowe, tego typu nawyki są niezwykle niezdrowe. Nadwyżka cukru, tłuszczu i kalorii, których pełne są klasyczne przekąski, może przyłożyć rękę do nadwagi, cukrzycy albo schorzeń mięśnia sercowego. Czy to znaczy, że powinniśmy diametralnie zrezygnować z deserów? Stuprocentowo nie! Poniżej szereg sugestii, jak przyrządzić dietetyczne przekąski.
Fundamentem powinno być ograniczenie węglowodanów. W jaki sposób to zrobić? To łatwe. Cukier możemy niewyobrażalnie bezboleśnie substytuować poprzez zastosowanie naturalnych słodzików, takich jak na przykład stewia albo ksylitol. Stewia to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej, która niezwykle bogata jest w glikozydy. Nie są one trawione przez ludzi, więc pomimo tego, że stewia jest prawie kilkaset razy bardziej słodka niż cukier, nie ma niszczycielskiego działania na nasz organizm. Ksylitol to naturalny cukier pochodzący z brzozy, zważywszy na swoje działanie przeciwpróchnicze używany w produkcji gum do żucia.
Pamiętajmy ponadto żeby zastąpić bitą śmietanę ekologicznym jogurtem. Podstawą zdrowych, dietetycznych deserów może być bez dwóch zdań kasza jaglana, która niesamowicie sprawdzi się do pieczenia ciast.
Kolejnym ciekawym artykułem, który możemy wykorzystać do sporządzenia dietetycznych deserów jest tapioka. To roślina z Ameryki Południowej, która niesamowicie sprawdzi się do sporządzenia przeróżnych musów i puddingów.
Jak widać, dieta nie musi oznaczać bezwarunkowej rezygnacji z deserów, należy je jedynie odpowiednio przyrządzić, tak, aby były zdrowe.