BMI, czyli z angielskiego Body Mass Index, to wskaźnik, który pozwala obliczyć, czy nasza masa ciała w odniesieniu do wzrostu jest w normie. Dzięki współczynnikowi BMI bez trudu będziemy wiedzieć, czy nasza masa ciała jest w normie, czy grozi nam niedowaga, duża masa ciała lub otyłość. Pamiętajmy jednak, iż używanie tego wskaźnika jest ograniczone – oprócz proporcji, istotny jest także skład ciała, a BMI nie mierzy zawartości tłuszczu w ciele człowieka.
Jak obliczyć BMI? Jest to bardzo łatwe. Trzeba tylko skorzystać z prostego: dzielimy własną wagę przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. Póżniej zaś sprawdzany wynik, jaki nam wyszedł w Międzynarodowej Klasyfikacji BMI. Poniżej ją przedstawiam:
– Jeśli wyjdzie nam rezultat równy jest poniżej 16, 0 to jest to wygłodzenie.
– rezultat między 16 a 17 oznacza wychudzenie.
– wynik między 17 a 18, 5 to za mała masa ciała
– W normie wynik to między 18, 5 a 25.
– Gdy wyjdzie nam rezultat w przedziale między 25 a 35 możemy mówić o nadmiernej masie ciała.
– wynik w przedziale 30 – 35 oznacza I stopień otyłości.
– rezultat 35 – 40 oznacza II stopień otyłości.
– wynik większy niż 40 powinien wyjątkowo nas niepokoić – jest to skrajna otyłość.
Łatwość obliczeń jest na pewno ogromną zaletą indeksu BMI. To praktyczne narzędzie dla każdej osoby. Jednak prawidłowe BMI nie zawsze oznacza, że wszystko w porządku. Jeśli jesteśmy nie za dużo aktywni, możemy mieć za dużo komórek tłuszczowych w naszym ciele nie przekładający się na nadmierną masę ciała.