Dieta wyszczuplająca zazwyczaj jest kojarzona z wielkimi wyrzeczeniami. Powinnyśmy mimo wszystko pamiętać, że dietetyczne posiłki mogą być smaczne, a ich jedzenie nie musi być dla nas dramatycznym obowiązkiem, ale czymś przyjemnym.
Większość z nas bez potrzeby rezygnuje z jedzenia chleba podczas śniadania. Wydaje nam się, że w ten sposób szybciej stracimy na wadze, jednak okazuje się, że tego typu zachowaniem zwiększamy jedynie szansę wystąpienia efektu jo-jo. Dietetyczne śniadanie może zatem bez większych przeszkód składać się z ulubionych kanapek. Kanapki te muszą być w takim przypadku przygotowane z odpowiedniego typu chleba, na którym ułożymy chudą wędlinę lub serek wiejski a także porcję warzyw w postaci między innymi pomidora i sałaty lodowej czy też ogórka i rukoli.
Warto jednak podkreślić, że wybierając pieczywo do przygotowania kanapek w ramach dietetycznego śniadania, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim nie należy kierować się jedynie jego kolorem – nierzadko jest on przygotowywany bowiem w wyniku zastosowania do wypieku karmelu, który nadaje mące odpowiednią barwę. Koniecznie należy dodatkowo sprawdzić, czy do tego procesu używane są cukier, miód sztuczny lub słód jęczmienny – składniki te są wszakże na diecie zakazane.
Istotne jest także zatroszczenie się o to, by poszukiwane przez nas dietetyczne pieczywo było przygotowywane przy wykorzystaniu mąki pełnoziarnistej, a nie jedynie mąki pszennej. Stosowanie się do tych banalnych zasad sprawi, że spożywanie kanapek na śniadanie nie będzie miało niekorzystnego wpływu na naszą sylwetkę i przyczyni się do redukcji wagi. Pamiętajmy więc o nich każdego dnia.