Świąteczne potrawy stanowią pokusę dla każdej z nas. Trudno jest nam bowiem oprzeć się pulchnym pierogom, aromatycznym ciastom czy też wyczekiwanym przez długi czas uszkom z grzybami. Należy jednak nie zapominać, że świąteczne obżarstwo nie musi pozostawiać po sobie śladów w postaci nadprogramowych kilogramów. Wystarczy bowiem, że zastosujemy się do jednej, prostej zasady.
Zgodnie z tradycją, we wigilię Bożego Narodzenia obowiązuje post ścisły od świtu aż do wieczora. Zasada taka jest jednak dla organizmu człowieka bardzo niezdrowa. Aby nie przytyć, we wigilię trzeba bowiem zjeść lekkostrawne śniadanie oraz obiad z niską zawartością kalorii. Posiłki te pozwolą bowiem uchronić się nam przed napadem wilczego apetytu i umożliwią degustację kompletu dań świątecznych bez obaw o figurę. Jeżeli nasz organizm nie będzie wygłodzony, łatwiej nam będzie powstrzymać się od pochłonięcia wszystkiego, co jest na stole.
Należy koniecznie podkreślić, że przyrządzenie dietetycznego obiadu we wigilię nie musi być bardzo czasochłonne. Każda z nas może przyrządzić go dosłownie w kilkanaście minut, nie zamartwiając się, że traci cenne minuty potrzebne na przygotowywanie potraw na wieczerzę. Najprostszym daniem na obiad – w dodatku postnym – jest biała fasola zapiekana z jarmużem. Do jej przygotowania niezbędna jest jedynie namoczona wcześniej fasola, paczka jarmużu oraz ulubione przyprawy. Danie zapiekane jest w piekarniku, przez co jest ono gotowe bez konieczności długiego przygotowywania. Ten niezwykle mało skomplikowany, dietetyczny obiad pomoże nam pokonać głód i w niedługim czasie po dniach świątecznych zmieścić się w ulubioną sylwestrową kreację.