Każdy człowiek doskonale wie, jak wygląda zwyczajny obiad spożywany codziennie przez polskie rodziny. Najczęściej spożywamy go w trakcie dni wolnych od pracy. Chodzi oczywiście o kotleta schabowego serwowanego z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Na nieszczęście, tak skomponowany posiłek ma w sobie bardzo dużo kalorii, także nie należy go jeść, jeśli podliczamy kalorie. Na szczęście da się spokojnie zmienić to danie w wartościowy obiad. Jak więc da się to wykonać?
w pierwszej kolejności zajmijmy się kotletem schabowym. Na jego kaloryczność spory wpływ posiada panierka, która zabiera tłuszcz jak gąbka. Powinniśmy z niej koniecznie zrezygnować. Zamieńmy również zwykły schab na mięso z drobiu, które posiada mniejszą ilość kalorii i zawiera sporo białka. Usmażmy je na niewielkiej ilości tłuszczu albo na specjalnej patelni wykonanej. Nie musimy obtaczać mięsa w żadnej panierce. Zamiast tego obficie przyprawmy je ostrą papryką i pieprzem. Teraz przejdźmy do przygotowywania ziemniaków. Musimy je oczywiście ugotować. Wbrew obiegowej opinii takie gotowane ziemniaki wcale nie zawierają dużo kalorii. To jedynie masło, jakie do nich dodajemy, wpływa na nie niekorzystnie. Zrezygnujmy zatem z tego tłuszczu, a zamiast tego obsypać ziemniaki zielonym koperkiem. Przyrządźmy również sałatkę ze zdrowych warzyw. Wykorzystać w tym celu można sałatę, pomidory, ogórki oraz szczypiorek. Taka sałatka będzie źródłem cennych witamin i związków mineralnych.
Jeżeli przygotujemy sobie właśnie taki lekkostrawny posiłek, to na pewno zaspokoimy swoje kubki smakowe. Dodatkowo, spożyjemy niedużą ilość kalorii, więc posiłek nie wpłynie niekorzystnie na naszą dietę.